Geld voor decentralisatie

Federcasa, de organisatie die alle vroegere instituten voor sociale huisvesting groepeert (één miljoen woningen en 4 miljoen huurders), heeft de regering en de instellingen opgeroepen om geld vrij te maken. Dit geld moet dienen om het hoofd te kunnen bieden aan de crisis in de huisvesting en aan de gevolgen van de decentralisatie van het beheer en het eigendom van de sociale woningen, die aan de gewesten werden overgedragen.

Il Sole 24 Ore, Milaan, 23.2.2003



De wet op de volkswoningen is honderd jaar oud

Op het moment dat feest wordt gevierd omdat de "Wet Luzzatti", die overheidssteun voor volkswoningen voorzag, honderd jaar geleden in werking trad (mei 1903), wil de vroegere burgemeester van Milaan, de socialist Carlo Tognoli, dit soort gebouwen nieuw leven inblazen om zo de ongezondste wijken opnieuw op te bouwen.

Corriere della Sera, Milaan, 14.1.2003



Cultuur om uit de marginaliteit te geraken

In het Corviale, een sociaal appartementsgebouw met negen verdiepingen en een lengte van 1 km aan de rand van Rome, werd onlangs een cultureel centrum met een rijke bibliotheek met 12 000 boeken ingehuldigd. Het is één van de initiatieven waarmee men dit architecturale ‘monster’ een beetje leefbaarder wil maken. Het werd in 1973 ingehuldigd, maar werd door de overheid, verantwoordelijk voor het onderhoud, aan zijn lot overgelaten.

Corriere della Sera, Milaan, 20.11.2002.



Zelf beheerde werken in de sociale woningen

Aler, de overheidsinstelling die zich met sociale huisvesting bezighoudt, heeft een nieuwe methode toegepast. Er werd een beroep gedaan op de inbreng van de bewoners van een flatgebouw van 250 appartementen te Milaan, door naar hun mening te vragen over de nieuwe inrichting.

Corriere della Sera, Milaan, 8.9.2002



De verkoop van het overheidspatrimonium en de uitzettingen bevorderen de bouw van kleine appartementen

De gemeenten en het IACP (instituut voor volkswoningen) verkopen hun woningen aan particulieren. Bijgevolg wordt de uitgezette huurder ertoe verplicht een woning bij de overheidsinstellingen aan te vragen, want de markt is onbetaalbaar. Maar deze vraag stimuleert de bouw en verbouwing van kleine en slecht geconcipieerde woningen.

Il Sole 24 Ore, 22.7.2002.





De gemeentelijke sociale appartementsgebouwen beheerd door particulieren


Het beheer van de 23 000 sociale woningen, eigendom van de stad Milaan, werd
toevertrouwd aan drie privé-bedrijven, die het grondgebied van de gemeente onder elkaar verdelen.

Corriere della Sera, Milaan, 6.6.2002.