Ontvolking van de steden in het oosten

Door de economische omwenteling na de Duitse hereniging hebben tussen 1990 en 2000 één miljoen mensen de nieuwe deelstaten (ex-DDR) verlaten. Gevolg: op dit moment staan in Oost-Duitsland zo’n 1 500 000 sociale woningen leeg, en daarvan wil de overheid er 400 000 afbreken.

Süddeutsche Zeitung, München, 22 februari 2003


Berlijn: minder geld voor de sociale huisvesting

De deelstaat Berlijn zal geleidelijk aan de maatregelen ter bevordering van de sociale woningen in de hoofdstad stopzetten. Dit beleid had betrekking op meer dan 25 000 woningen, verspreid over 650 inplantingen en was gebaseerd op fiscaal stimuli voor eigenaars. De huur werd overigens voor meer dan de helft door de overheid gesubsidieerd.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 12 december 2002

Berlijn: vijf keer meer geld uitgegeven dan elders in Duitsland

In Berlijn liggen de uitgaven voor de verstedelijking en de huisvesting per inwoner gemiddeld vijf keer hoger dan in de rest van Duitsland. De deelstaat Berlijn, dat zwaar in de schulden zit, geeft ongeveer 1,2 miljard euro meer uit dan de andere deelstaten.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 12 december 2002


In Berlijn zijn de migranten slecht gehuisvest

Volgens een studie voelt 53% van de Turkse immigranten in Berlijn er zich thuis. Toch wonen ze in beduidend slechtere woningen dan de andere Berlijners. Hoewel in de hoofdstad 100 000 woningen leegstaan, hebben migranten problemen om voldoende ruime woningen te bekomen voor hun grote families, en moeten ze vaak een hogere huur betalen dan hun Duitse medeburgers. Terwijl deze laatsten 26,7% van hun inkomen aan huisvesting uitgeven, moeten de Turkse migranten gemiddeld 30,7% ophoesten.

www.mieterschutzbund-berlin.de, juli/september 2002

Programma voor stadsrenovatie in het oosten

In 2001 lanceerde de Duitse regering een programma voor stadsrenovatie in de Oost-Duitse deelstaten. Het programma kreeg de naam Stadtumbau Ost mee en geeft zichzelf tot 2009 de tijd om de 9 deelstaten aantrekkelijk te maken voor de burger, vooral wat betreft de woon- en leefomgeving. De gemeenten zullen een financiële toelage ontvangen om de wijken te
vernieuwen, de overtollige en verlaten woningen te slopen en de toegang tot het eigendom in de oude gebouwen in de stadscentra te promoten. De overheid keurde investeringen voor een bedrag van 76,7 miljoen euro, verspreid over 3 jaar (2002-2004), goed.
Bron: Duits ministerie voor huisvesting en gebouwen

www.bmvbw.de