De woningbouw in Ile-de-France zit in het slop.

Het aantal bouwaanvragen voor 2002 was het laagste in 25 jaar. Nochtans wordt de lijst met kandidaten voor een sociale woning steeds langer (315 000). Nauwelijks 32.000 werven werden opgestart, in vergelijking met 40.500 in 2001.

Le Monde, 25 februari 2003


,In 2002 werden 55.380 woningen gefinancierd
(het streefcijfer was 55.000), dit is een lichte daling met 2% in vergelijking met 2001. Een aangename verrassing voor de sociale huisvestingsvereniging die een grotere daling van de verstrekte kredieten vreesde.

La Tribune, 21 februari 2003


Het westelijke deel van de agglomeratie Lyon beschikt over de meest residentiële zones, maar het gros van de sociale woningen bevindt zich in het oosten. Dankzij de SRU-wet (Solidarité et renouvellement urbain: stedelijke vernieuwing en solidariteit) zal een zekere sociale vermenging tot stand kunnen komen. Zo zullen voor het eerst meer HLM’s (Habitation à loyer modéré: woningen met een bescheiden huur) in het westen dan in het oosten worden gebouwd.

Libération, 3 februari 2003


De oude garnizoensstad Dijon verwerft geleidelijk, via haar recht op voorkoop, de militaire terreinen om er sociale woningen te bouwen. Terwijl de torens die in de jaren '50 werden gebouwd één voor één worden afgebroken, heeft de stad in 2001 een plaatselijk woningprogramma voor de hele agglomeratie Dijon opgemaakt. Het voorziet in de bouw van 1600 woningen per jaar, waarvan 400 met een bescheiden huurprijs, en zal 10 jaar lopen. Naast de bouwwerven zet de stad haar renovatieprogramma in de oude wijken voort.

L’Express, 30 januari 2003


Bijna drie hectare van het XVe arrondissement van Parijs zullen tegen 2012 helemaal gereorganiseerd zijn. Het stadhuis heeft in 2000 de site van het oude Boucicaut-ziekenhuis opgekocht. Architect en stedenbouwkundige Paul Chemetov heeft de leiding over de site.

Le Figaro, 11 januari 2003


Het budget voor sociale huisvesting zal dit jaar verlengd, maar niet verhoogd worden. Het Hoog Comité voor de huisvesting van kansarmen heeft zijn ongerustheid geuit. Volgens dit Comité zouden in Frankrijk een miljoen mensen slecht gehuisvest zijn. Het aantal sociale woningen blijft in Frankrijk ronduit ontoereikend.

L’Expansion, 2 januari 2003


Toen rechts aan de macht kwam, had het een herziening van de wet op solidariteit en de stedelijke vernieuwing (SRU) beloofd. In 2000 keurde de vroegere linkse meerderheid deze wet goed om de gettovorming en de onveiligheid in de wijken tegen te gaan en dit via een opgelegde sociale vermenging. Door deze tekst wordt elke gemeente van minstens 3500 inwoners, gelegen in een agglomeratie van meer dan 50.000 inwoners, - of tenminste 1500 inwoners in Ile-de-France - verplicht om meer dan 20% sociale woningen te hebben. En dit op straffe van geldboetes. Meerdere verkozenen verzetten zich tegen deze wet. Volgens hen is
20% overdreven en zou dit het evenwicht van hun stad bedreigen.

Libération, 27 december 2002 en Le Monde, 14 november 2002


Het Hoog Comité voor de huisvesting van kansarmen heeft op donderdag 5 december 2002 zijn 8ste rapport aan president Jacques Chirac overhandigd. Het Hoog Comité stelt dat het recht op huisvesting, voorzien in de wet van 31 mei 1990, en dat via een besluit van de Staatsraad een grondwettelijk recht werd, is mislukt. Zo wijst het rapport er nogmaals op dat meer dan 3 miljoen mensen in Frankrijk tot op de dag van vandaag slecht gehuisvest zijn. De moeilijke leefsituatie is geëvolueerd: in 1999 leefden 708.000 gezinnen in een precaire situatie, tegen 515.000 in 1990. De enorme de vraag naar HLM’s getuigt van de crisis in de huisvesting: 1,6 tot 1,7 miljoen mensen wachten op een sociale woning.

Le Monde, 6 december 2002 en Libération, 7 december 2002


In de rand van sommige grote Franse steden zoals Lille, Lyon, Nantes, Clermont-Ferrand, Parijs duiken opnieuw sloppenwijken op, die sedert een dertigtal jaar verdwenen waren. De gastarbeiders, die in de jaren '60 deze kampen bevolkten, hebben plaats geruimd voor duizenden zigeuners, die sedert de val van de Muur hun toevlucht in de Franse agglomeraties zoeken. Het beleid van Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, dat erop gericht is deze mensen zonder papieren uit te wijzen, stelt een aantal verkozenen die rechtstreeks met het probleem te maken hebben niet tevreden.

Le Monde, 28 november 2002


Als een luidruchtige grens tussen de stad en haar buitenwijken wordt de Parijse ring geleidelijk aan een loopbrug, een verbinding tussen twee werelden. In het plan 200-2006 is de bedekking van een aantal stukken van de ring, evenals de heraanleg van de Porte des Lilas voorzien. De Parijse kroon bereidt zich voor op een metamorfose. De achtergestelde zones zullen opnieuw worden bestudeerd. De stad zal ongeveer 130 miljoen aan dit project besteden.

Le Monde, 6 november 2002

Het Observatorium voor de huurprijzen in de Parijse regio trekt aan de alarmbel. De huurprijzen in Parijs blijven stijgen. Voor 2001 noteert het Observatorium een stijging van de huurprijzen met 4% en dit voor het hele woningbestand in de Parijse regio. Deze stijging bedraagt 10% wanneer het gaat om een nieuwe verhuring (ondertekening van een nieuw contract). Dat het aantal woningen schaarser wordt, is een verklaring voor dit fenomeen.

La Tribune, 15 oktober 2002 en Le Monde, 1 oktober 2002


Gerard Monnier, professor hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Université Paris I, kenner van Le Corbusier, heeft de eerste studie gepubliceerd in een reeks, die gewijd is aan de "Cités radieuses" (stralende wijken). De Cité radieuse te Marseille, opgetrokken door de Zwitserse architect in de heropbouwbeweging na de oorlog, zal een zekere politieke idee symboliseren: de oprichting van een openbare huisvestingsdienst.
G. Monnier, Le Corbusier - Les unités d’habitation en France, Belin Herscher, 240 blz., 25,95 euro

Libération, 14 oktober 2002


Gilles de Robien, minister van Uitrusting en Huisvesting heeft op 26 september zijn budget voor het jaar 2003 voorgesteld. De kredieten die worden besteed aan de bouw en renovatie van sociale woningen zullen met 3,2% stijgen (van 459 miljoen euro in 2002 naar 474 in 2003). De minister heeft de grote lijnen van zijn beleid uiteengezet zonder in detail te treden. De minister wenst de toegang tot de eigendom te stimuleren via een systeem van 'huur-toetreding': de huurder van een HLM zou na een bepaalde periode eigenaar worden. (Eveneens een verbetering van de leningen tegen nultarief.)

Les Echos, 1 oktober 2002 en Le Monde, 1 oktober 2002


Gilles de Robien, minister van Uitrusting en Huisvesting, heeft tijdens het 63e ‘Congrès de l’Union des HLM’, dat bij deze gelegenheid werd omgedoopt tot de ‘Union sociale pour l’habitat’, aangekondigd dat de regering een meerjarige financiering voor de herstelling van probleemwoningen voorziet. De maatregel werd positief onthaald, want de vroegere jaarlijkse financiering was niet aangepast aan de projecten voor stedelijke herstructurering. Deze projecten hebben betrekking op 200.0000 woningen.

La Tribune, 4 oktober 2002 en Le Monde, 1 en 4 oktober 2002


Aan de vooravond van het 63e ‘Congrès de l’Union des HLM’, maakt Le Monde de balans op van het Franse sociale woningbestand."Wie leidt deze mastodont van 3,7 miljoen woningen? " Beschrijving van de actoren en de problemen in de wereld van de HLM’s.

Le Monde, 1 oktober 2002


Artikel dat een beknopt overzicht geeft van de geschiedenis van de Franse sociale huisvesting vanaf het einde van de XIXde eeuw met in 1894 de wet Siegfried, die de eerste fundamenten van de hulpwoningen in Frankrijk legt, tot en met de huidige situatie.

Le Monde, 1 oktober 2002

Het wetsontwerp voor de stadsrenovatie dat door Jean-Louis Borloo, minister voor de Stad, werd voorgesteld, werd op 30 oktober in de Ministerraad goedgekeurd. Het project wordt geraamd op 30 miljard euro, verspreid over 5 jaar. Doelstelling: de wijken opnieuw normaal laten functioneren. De tekst spitst zich toe op 5 doelstellingen die voor deze "prioritaire wijken" zijn vastgelegd: 200.000 nieuwe gebouwen, 200.000 afbraken en 200.000 renovaties van sociale woningen. De start van het project is in 2003 voorzien.
(Kostprijs: 30 miljard euro)

La Tribune, 31 oktober 2002, Les Echos, 3 oktober 2002


Een rapport dat werd opgesteld door Pierre Quercy, algemeen ingenieur voor Bruggen en Wegen, brengt de illegale bezetting van zo'n 2000 appartementen in Ile-de-France aan het licht (hoofdzakelijk in Parijs en in Seine-Saint-Denis). Ongeveer 5000 mensen zouden deze flatgebouwen kraken. Het vertrouwelijke rapport werd overgemaakt aan de minister voor Uitrusting en Huisvesting, Gilles de Robien. Pierre de Quercy bestudeerde de praktijken van georganiseerde netwerken (mensen bemachtigen leegstaande flatgebouwen en huisvesten er gezinnen in ruil voor geld). Als maatregel ten voordele van de huisvesting wil de rapporteur strengere straffen voor deze illegale bewoners.

Le Monde, 2 oktober 2002

Een door Frédérique Rastoll, in naam van de afdeling leefmilieu van de economische en sociale raad, ingediend rapport maakt een balans op van de huizen in gemeenschappelijk bezit met problemen of in staat van verval. 6,5 miljoen woningen in Frankrijk zijn in gemeenschappelijk bezit, dat is bijna een kwart van alle woningen in Frankrijk. De rapporteur stelt een aantal oplossingen voor om hulp te bieden aan gemeenschappelijk bezit op de rand van het failliet (juridische hulp voor het voeren van procedures tegen de wanbetalers).

Le Monde, 30 september 2002

De ramp met de AZF-fabriek (de ontploffing in 2001 van een chemische fabriek in de buurt van de stad Toulouse eiste 30 doden, 8133 gewonden, 35.000 beschadigde woningen en veroorzaakte 2 miljard euro schade) heeft de draagwijdte van het Grand Projet de la Ville (GPV, groot stadsproject) van Toulouse, dat werd voorgesteld tijdens de ambtstermijn van de vorige burgemeester Dominique Baudis, nog vergroot. De GPV wil de sociale wijken van Mirail renoveren. Na de ontploffing van de fabriek werd ook de wijk Empalot in het renovatieproject betrokken en werd het budget opgetrokken van 121 naar meer dan 365 miljoen euro (2000 sociale woningen moeten gesloopt en 700 moeten heropgebouwd worden).

Le Figaro, 28 oktober 2002 en les Echos, 20 september 2002